|
|
 |
Vitamíny a minerály

|
Vitamin B6 (pyridoxin) Co je to pyridoxin a kde se nachází? Pyridoxin patří mezi vitamíny skupiny B, je rozpustný ve vodě. Chemicky jde o směs tří podobných látek pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin. Pyridoxin účinkuje jako tzv. koenzym (látka pracující v souladu s enzymy), urychluje chemické reakce v buňkách. Dobrým zdrojem pyridoxinu jsou kvasnice, drůbež, vejce, játra, zelenina, banány, oříšky a celozrnné obiloviny. Obsah pyridoxinu v potravinách klesá jejich varem. Doporučená denní dávka je pro dospělé 1,7-2mg, pro těhotné ženy 2,2mg a pro děti 1-1,4mg. |
Celý článek...
|
|
Vitamin E (tokoferol)
Co je to vitamin E a kde se nachází? Vitamin E je společný název pro skupinu látek nazývaných tokoferoly. Ty se vyskytují ve 4 formách – alfa, beta, gama a delta. Tyto sloučeniny se účastní dějů při vstřebávání tuků a jejich ochrany před oxidací v krevním oběhu. Nejúčinnější formou vitaminu E je alfa-tokoferol. Vitamin E je druh vitamínu rozpustného v tucích, lidské tělo je tedy schopno si jej delší dobu uchovávat v tukové tkáni a v játrech. Největším zdrojem vitaminu E je olej z obilných klíčků, dále jsou to ořechy, mandle, arašídy, slunečnicová a sezamová semena. Obsahuje jej však i čerstvá listová zelenina, hlavně špenát.
|
Celý článek...
|
|
Vitamin D (kalciferol)
Co je to vitamin D a kde se nachází? Vitamin D je vlastně chemicky hormon, který se vytváří v těle, takže na rozdíl od ostatních vitamínů se nedostává do těla jen zvenčí. Vitamin D se v těle vytváří působením ultrafialového záření ze slunečního světla, a vzniká ve dvou chemických sloučeninách. První vzniká z cholesterolu a jde o tzv. cholekalciferol, neboli vitamin D3. Tento vitamin ovšem nalezneme také v rybím tuku a v oleji z rybích jater, protože ryby svůj přebytek vitaminu D skladují právě zde. Druhou sloučeninou je ergokalciferol, který vzniká z ergosterolu, a je označován jako vitamin D2. Obě tyto složky však musí projít složitou přeměnou v játrech a poté i v ledvinách, kde se vytvoří vlastní vitamin D – kalcitriol. V potravě nalezneme vitamin D hlavně v tresčích játrech, rybách (sardinky, losos, makrela), v másle a čerstvém mléku.
|
Celý článek...
|
|
Vitamin B1 (thiamin) Co je vitamin B1 a kde se nachází?
Thiamin patří do skupiny vitaminů B, což jsou ve vodě rozpustné látky, která v těle hrají významnou roli v celé řadě enzymových systémů. Thiamin nalezneme hlavně v zelenině, jako je mrkev, špenát, kapusta, brokolice, dále v pivovarských kvasnicích, otrubách, pšeničných klíčcích, v pohance, v ořechách a v játrech. Díky pestré stravě u nás dnes patří závažný nedostatek tohoto vitaminu minulosti. Potřeba thiaminu vzrůstá u starších lidí, ve stresových situacích, v období těhotenství a kojení. Vitaminy skupiny B si tělo většinou nedokáže ukládat do zásoby, proto je závislé na jejich denním přísunu. Vzhledem k tomu, že je thiamin rozpustný ve vodě, velká část se vytrácí vařením, hlavně z rýže, pokud je navíc ještě loupaná a propláchnutá.
|
Celý článek...
|
|
Vitamin A (retinol) Co je vitamin A, a kde se nachází?
Vitamin A řadíme do skupiny vitamínů rozpustné v tucích. Tento vitamin přijímáme do těla ve dvou podobách. Z oleje z rybích jater, vajec, sýrů másla a jater získáme čistou formu vitaminu A, nazývanou retinol. Druhá forma je karoten, obsažený v zelenině, jako je mrkev, kapusta nebo špenát. Největší obsah karotenu je v zelenině s červeným nebo žlutým zabarvením, a v zeleně zabarvených listech zeleniny. Karoten se přeměňuje v játrech a střevech na retinol, který se ukládá v játrech, částečně jde do krve k denní spotřebě našeho těla. Vzhledem k tomu, že u čistého vitaminu A hrozí při užívání nadměrných dávek předávkování, rozhodně je výhodnější pro běžnou spotřebu užívání vitaminu A ve formě beta-karotenu.
|
Celý článek...
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
|
Poslední komentáře
Vigantol kapky
|
Kapičky vigantol dávám pravidelně a všechno vždy bylo v pořádku, vyhovuje, hlavně jsem ráda, že vím, co mal...
|
další ...
|
|
|