Nemoci - Salmonelóza

Co je to salmonelóza?
Salmonelóza je onemocnění způsobené tyčinkovými bakteriemi nazývanými salmonely. Tyto gramnegativní bakterie způsobují onemocnění zvířat, ze kterých se poté přenáší na člověka. Většinou jde o přenos například z vajec, nedostatečnou úpravou masa, nebo z rybích produktů. Salmonely můžeme dělit na dvě velké skupiny. Do první skupiny řadíme druh Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi, které jsou příčinou břišního tyfu a paratyfu. Tyto bakterie se nepřenáší na člověka ze zvířat, možná nákaza je pouze z člověka na člověka. Do druhé skupiny patří salmonely, které vyvolávají salmonelózu. Vesměs všechny bakterie zahrnuté v této skupině mají schopnost napadat kromě člověka i zvířata.
Jaké jsou příznaky nákazy salmonelou?
Po průniku bakterií do organismu nějakou dobu potrvá, než nemoc propukne. Tato doba se nazývá jako tzv.inkubační doba, což je interval mezi proniknutím infekce a rozvojem příznaků. U salmonelózy je inkubační doba maximálně 48 hodin (ovšem většinou dojde k příznakům již pár hodin po nákaze). Mezi hlavní příznak onemocnění salmonelózou patří akutní průjem. Ten se projeví jako časté vyprazdňování neformované, řídké stolice. Může být spojen také s bolestmi břicha a zvracením. Po rozšíření bakterií krevním oběhem vyvolají vysokou horečku. Díky silnému průjmu dochází k velkým ztrátám tekutin (k dehydrataci) organismu, což je nebezpečné hlavně u malých dětí a starších osob. Signálem dehydratace je netečnost, bolest hlavy, zrychlený puls, zastřené vědomí, tmavá moč a vpadlé oči pacienta. Po několika dnech nemoc ustoupí, vylučování salmonel však může pokračovat ještě několik dní až týdnů po odeznění příznaků onemocnění. Ve výjimečných případech se mohou všechny tyto komplikace díky transportu salmonel krví vyvinout až v zánět mozkových blan, zánět kostí, nebo urogenitální zánět. Většinou ale postihnou pouze pacienty s významnou poruchou imunitního systému.
Kde a jak se tedy můžeme nakazit?
* Špatně tepelně upravená strava Teplo salmonely ničí, proto zahřátí potraviny nad 75C by mělo k zahubení stačit. Zmrazení potravin salmonely neničí, pouze je uchová v klidovém stadiu, ve kterém dále přežívají. Po rozmražení potraviny se opět probouzejí k životu.
* Pozor na kuřata a vejce Onemocnění se ovšem nemusí týkat jen kuřat, ale veškeré drůbeže, kde k nákaze dochází již ve velkochovech. Pozor také na vejce, syrová je raději používat co nejméně (např.výroba domácí majonézy, nebo zmrzliny). Různé salámy, jitrnice a majonézové saláty mohou být ovšem také zdrojem nákazy.
* Mražené potraviny Na pozoru bychom měli být jak při nákupu, tak i při konzumaci mražených potravin. Opakované rozmrznutí může být také hrozbou pomnožení salmonel v potravině. * Druhotná kontaminace Nositeli salmonel mohou být hlodavci, kdy ke kontaminaci dojde jejich trusem, nebo též mouchy, které se vyskytují blízko fekálií. Důležitá je v tomto případě dostatečná ochrana potravin při jejich skladování.
Jak postupovat při léčbě?
Léčba salmonelózy zahrnuje čtyři kůležité body. Jsou jimi: velmi důležitý je dostatečný příjem tekutin, jako léčba podávání střevních adsorbentů a dodržení určité diety. * Rehydratační roztok Tento roztok slouží k doplnění tekutin při dehydrataci organismu. Připravíme jej takto: 1 litr převařené vody, 8 čajových lžiček cukru, 1 lžička soli a 1 šálek neslazeného ovocného džusu (pokud jej nemáme, můžeme jej vynechat). Rehydratační roztok je možno také zakoupit v lékárně ve formě rozpustných sáčků pod názvem Kulíšek (je vhodný hlavně pro kojence a malé děti) pro zavodnění a doplnění iontů v organismu
* Střevní adsorbenty Jsou to léčiva, které na svůj povrch váží škodliviny ve střevech, čímž zlepšují průběh nemoci. Dochází tím k rychlejšímu odplavování toxinů ze střev.
* Pozor na antibiotika !!! V toto případě nejsou k léčbě salmonelózy antibiotika vůbec vhodná. Způsobují pomalejší vylučování toxinů z organismu a tím i prodloužení onemocnění.
* Dieta při salmonelóze Dieta je také důležitá na zlepšení obtíží způsobené salmonelami. Určitě není na místě držet hladovku, protože tělo potřebuje na rekonvalescenci dostatečný přísun živin. Po odeznění akutní fáze, kdy doplňujeme hlavně tekutiny jako jsou minerálky a čaje, je možno začít pozvolna podávat suché pečivo, rýži, bramborovou kaši (bez mléka). Poté podáváme další pokrmy.
Příklad dietních pokrmů naleznete ZDE |