Template
Template Template
Template Neděle, 03 prosinec 2023 Template

Hledej...

Zajímavé odkazy

Listy jižní Moravy
Hledáte další informace nemocech a lecích?
Příznaky a projevy onemocnění.
 
Template
Recepty - Diety při zvýšené hladině cholesterolu E-mail
Hodnocení čtenářů: / 313
SlabéVynikající 

diety - recepty    Dieta při zvýšené hladině cholesterolu

 

Co je to cholesterol?

Cholesterol je chemická látka, která je obsažená v krvi. Do organismu se dostává pouze 1/3 celkového množství cholesterolu, zbývající 2/3 si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí.
Cholesterol můžeme rozdělit na 2 typy.
    Dobrý (HDL- cholesterol) odvádí nepoužitý cholesterol do jater a játra ho potom vylučují zažívacím ústrojím
       pryč z organismu.
    Špatný (LDL- cholesterol) se při nadbytku usazuje na stěnách cév a může způsobit kornatění tepen. Optimální hladina cholesterolu u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu cholesterolu se pak považuje hodnota od 5,2 do 6,5 mmol/l. Hodnoty nad 6,5 mmol/l se považují za velmi rizikové. U dětí je přípustná hladina 4,4 mmol/l.

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:

Žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, sádlo, škvarky,husa, kachna, uzeniny, vnitřnosti, živočišné tuky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, kaviár, koncentrovaný alkohol, mražené pokrmy, solené pochoutky, (chipsy, oříšky., ) 

POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, margariny

mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, klokan, kuře, králík, krůta),
libové ryby - sladkovodní i mořské
maso - zvěřina šunka - drůbeží, vepřová v malém množství
zelenina - všechny druhy, včetně luštěnin, cibule, pórek, česnek
ovoce - všeho druhu, zejména jablka
pečivo - celozrnné druhy

 
V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
 

 

 

  
 


POLÉVKA ČOČKOVÁ NA KYSELO
 
Suroviny:
120 g čočky, 40 g polohrubé mouky, 60 g oleje, 20 g cibule, 10 g česneku, bobkový list, sůl, pepř, nové koření, ocet, 200 g mléka

Postup přípravy:
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a ponecháme ve studené vodě do druhého dne. Pokud luštěninu předem nenamáčíme, připravujeme polévku v tlakovém hrnci. Čočku uvaříme s novým kořením, pepřem a bobkovým listem do měkká. Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a zpěníme na oleji. Zaprášíme moukou, zředíme mlékem, promícháme a krátce povaříme. Vzniklý bešamel přidáme do čočkové polévky, z níž jsme předem vyjmuli koření. Dochutíme octem a česnekem utřeným se solí.
 
 
 
 
 
 
 
 
DUŠENÉ KAPUSTOVÉ KARBENÁTKY
 
Suroviny:
180 g libového masa (hovězí, vepřové, uzené), 20 g ovesných vloček, 20 g česneku, 40 g cibule, 2 vejce, 600 g kapusty, 40 g oleje, sůl, mletý pepř, strouhanka

Postup přípravy:
Libové hovězí (vepřové, uzené) umeleme, nebo nakrájíme na malé kousky. K připravenému masu přidáme drobně nakrájenou cibuli, ovesné vločky a vše orestujeme. Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě, poté rozemeleme a doplníme do upraveného masa. Vzniklou hmotu okořeníme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Ke směsi ještě přidáme vidličkou rozšlehaná vejce a všechno dobře promícháme. Z hmoty pak mokrou rukou tvarujeme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a opečeme na oleji. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme do hněda.
 
 
DRŮBEŽÍ MEDAILONKY S KARI OMÁČKOU
 
Suroviny:
240 g kuřecího (krůtího) masa, 20 g oleje, 10 g hladké mouky, sůl, kari, l kompotovaná broskev.

Postup přípravy:
Plátky drůbežího masa (krůta, kuře) lehce naklepeme, osolíme a opečeme na oleji. Poté řízky vyjmeme a do šťávy přidáme hladkou mouku. Připravíme jíšku, kterou ochutíme kari kořením, zředíme horkou vodou a povaříme. Vzniklým řidším bešamelem přelijeme nahřáté plátky drůbežího masa. Každou porci ozdobíme kompotovanou broskví nakrájenou na plátky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZELENINOVÁ KAŠE
 
Suroviny:
250 g kapusty, 250 g brambor, 50 g cibule, 40 g olivového oleje, l vejce, 10 g česneku, sůl, majoránka, chlebová strouhanka podle potřeby.

Postup přípravy:
Oloupanou cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na oleji. Opranou kapustu nakrájíme, přidáme k připravené cibuli, podlijeme horkou vodou a podusíme. Oloupané brambory na jemno nastrouháme, slijeme z nich vypečenou tekutinu, přidáme rozšlehané vejce se solí a podušenou kapustu. Okořeníme majoránkou a lisovaným česnekem. Vzniklou směs dobře promícháme - pokud je příliš řídká zahustíme chlebovou strouhankou. Olejem vymazanou a chlebovou strouhankou vysypanou formu naplníme připravenou hmotou, povrch pokapeme olejem a hašé upečeme do červena.
 
 
ZAPEČENÁ BROKOLICE
 
Suroviny:
600 g brokolice, sůl, 200 g strouhaného sýra, muškátový květ, 1 vejce, 2 bílky, 200 g nízkotučného mléka, olej, strouhanka

Postup přípravy:
Uvařenou brokolici (nejlépe v páře nad osolenou vodou) rozebereme na růžičky, které ve vrstvě poklademe do zapékací misky vymazané olejem a vysypané strouhankou. Pak přidáme strouhaný sýr a znovu položíme vrstvu brokolice. Celé vejce rozšleháme s připravenými bílky a s mlékem, mírně osolíme a vmícháme zbytek nastrouhaného sýra. Vzniklou hustou hmotou zalijeme brokolici v zapékací misce a vložíme do horké trouby. Po chvíli můžeme ještě povrch lehce posypat strouhankou, nebo několika silnějšími proužky sýra. Pečeme, až vznikne načervenalá kůrka.
 
 
 
 
BRAMBOROVÝ KOLÁČ S JABLKY
 
Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g tuku Hera, 300 g jablek, 80 g ořechových jader, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání

Postup přípravy:
Ve slupce uvařené brambory po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme k nim hrubou mouku, cukr a na špetku nože sůl. Směs promícháme a polovinou naplníme tukem vymazaný vyšší plech. Omytá jablka zbavíme jádřinců, se slupkou na hrubo nastrouháme, ořechová jádra nasekáme na hrubo a rozinky spaříme. V plechu na vrstvu bramborové směsi nasypeme připravená jablka, zakapeme citrónovou šťávou, doplníme rozinky, sekané ořechy a skořici. Poslední vrstvu tvoří druhá polovina bramborové hmoty. Povrch koláče pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Upečeme ve vyhřáté troubě.
 
 
RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM
 
Suroviny:
240 g rýže Natural, 800 g mléka, sůl, vejce, 3 bílky, 80 g cukru, 600 g ovoce (meruňky, švestky, jahody, jablka), olej na vymazání formy, moučkový cukr

Postup přípravy:
Ze spařené rýže uvaříme v mírně osoleném mléku kaši. Jakmile vychladne, přidáme žloutek utřený s cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh - polovinu vmícháme postupně do rýžové kaše. Do olejem vymazané nádoby položíme vrstvu rýžové hmoty, hustě poklademe ovocem a jednotlivé vrstvy střídáme. Končíme rýžovou hmotou. Upečeme v troubě a povrch pokrmu ozdobíme druhou polovinou sněhu z bílků, do něhož jsme vmíchali moučkový cukr. Znovu krátce zapékáme, dokud sníh nezčervená.
 
 
 

Dietní studená jídla při zvýšené hladině cholesterolu


HOUBOVÁ POMAZÁNKA

Suroviny:
120 g čerstvých hub (nebo 15 g sušených), 250 g měkkého nízkotučného tvarohu, 50 g taveného sýra se žampiony, 40 g rostlinného tuku, sůl, kmín, petrželka

Postup přípravy:

Očištěné čerstvé houby pokrájíme na větší kousky, povaříme v masovém či zeleninovém vývaru s kmínem podle druhu hub (15 - 20 minut). Sušené houby namočíme asi na dvacet minut a pak pokračujeme stejně jako u čerstvých. Slijeme a necháme okapat. Do osoleného tvarohu utřeného s rostlinným tukem a žampionovým sýrem vmícháme kousky připravených hub. Pomazánku zdobíme petrželkou.

 

Ukázka z brožury Diety při zvýšené hladině cholesterolu , Vydavatelství MAC. spol. s r.o.
Autoři: RNDr. Jan Kovář, CSc., Tamara Starnovská

Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví  Vydavatelstvi MAC.
MAC

 

 
 
Template
Template Template Template
 

Poslední komentáře

Recepty při redukční dietě, diety na zhubnutí...
dobrý den trpím dlouhodobou úzkostí vyvolanou problémy v práci. Dlouhodobě užíván citalek před rokem vysazen...
další ...

Homeopatika - psychické problémy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké homeopatikum mám použít, když mám problémy na prstech u rukou - dělají...
další ...

Homeopatika - podávání léků u dětí a kojenc...
Dobrý den, mám 5mesicni dceru. Od narození spinkala celou noc. Poslední měsíc se budí každou hodinu, někdy i 2x...
další ...

Vigantol kapky
Kapičky vigantol dávám pravidelně a všechno vždy bylo v pořádku, vyhovuje, hlavně jsem ráda, že vím, co mal...
další ...

Pamycon antibiotické kapky
Dobrý den zuzasig . My je ted Máme taky a na slunicko kluci chodit nesmí
další ...

Inzerce zdarma

Zprávy o zdraví

Moje nahé tělo není pěkné

9.260 dotázaných odpovídalo na otázky týkající se vlastního nahého těla. Nahé tělo je noční můrou zejména pro něžné pohlaví, čeští muži si většinou ze svých mnohdy otylých postav starost nedělají.
Celý článek...
 

Přípravky Kamagra, Sildenafil citrate, Silagra, VEGA 100, Tadalis a Tadalafil

Na internetu jsou nabízeny nebezpečné přípravky na léčbu erektilní dysfunkce. Účinnou látkou je zde sildenafil. Všechny přípravky na léčbu erektilní dysfunkce, obsahující látku sildenafil, jsou vázány na lékařský předpis, neboť jejich užívání bez lékařského dozoru může být pro zdraví člověka velmi nebezpečné.  U některých přípravků bylo dokonce zjištěno, že deklarace na obalu neodpovídají skutečnosti. Přípravek sice obsahuje látku sildenafil citrate, ovšem v menším než deklarovaném množství.

Celý článek...
 
Template Template