Template
Template Template
Template Tuesday, 23 December 2014 Template

Hledej...

Léky na internetu

Zajímavé odkazy

Listy jižní Moravy
Hledáte další informace nemocech a lecích?
Příznaky a projevy onemocnění.
 
Template
Recepty - Diety při zácpě E-mail
Hodnocení čtenářů: / 12
SlabéVynikající 
Diety - Recepty

diety - recepty                       Dieta při zácpě

 

CO JE TO ZÁCPA?
Zácpa neboli obstipace se projeví jako obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev. Příčinou jsou nejčastěji špatné stravovací návyky, malý příjem vlákniny a tekutin,  ale mohou to být i různá onemocnění střev a jiných orgánů, včetně vlivu některých léků.

 
POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Bílé pečivo, jemné pokrmy nevýrazné chuti, alkohol

 
POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tekutiny - 2 až 3 litry tekutin denně

tuky - olej, máslo, margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy
maso - všechny druhy
zelenina - všechny druhy
ovoce - všechny druhy
koření - všechny druhy
otruby.

 
V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.


Dietní polévky při zácpě
 
 
 
POLÉVKA ČOČKOVÁ NA KYSELO
 
Suroviny:
120 g čočky, 40 g polohrubé mouky, 60 g oleje, 20 g cibule, 10 g česneku, bobkový list, sůl, pepř, nové koření, ocet, 200 g mléka

Postup přípravy:
Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou a ponecháme ve studené vodě do druhého dne. Pokud luštěninu předem nenamáčíme, připravujeme polévku v tlakovém hrnci. Čočku uvaříme s novým kořením, pepřem a bobkovým listem do měkká. Oloupanou cibuli na drobno nakrájíme a zpěníme na oleji. Zaprášíme moukou, zředíme mlékem, promícháme a krátce povaříme. Vzniklý bešamel přidáme do čočkové polévky, z níž jsme předem vyjmuli koření. Dochutíme octem a česnekem utřeným se solí.
 
    
POLÉVKA Z KYSANÉHO ZELÍ
 
Suroviny:
240 g kysaného zelí, 80 g brambor, 40 g sádla, 40 g cibule, sladká mletá paprika, mletý pepř, česnek, 20 g polohrubé mouky, 200 g zakysané smetany, sůl
 
Postup přípravy:
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a mletou sladkou papriku. Naředíme vodou a povaříme. Zelí pokrájíme na menší kousky, přidáme na kostičky nakrájené brambory a povaříme. Okořeníme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Nakonec hotovou polévku zjemníme zakysanou smetanou. 
 
 
 
 
 
 
 
VALAŠSKÉ FRGÁLY Z CELOZRNNÉ MOUKY
 
Suroviny:
400g celozrnné pšeničné mouky, 30 g droždí, 60 g oleje, sůl, 150 g mléka, 40 g hladké sójové mouky, 80 g cukru
Náplň: 1000 g hlávkového zelí, 80 g cukru, pepř, skořice, 20 g rozinek, olej

Postup přípravy:
V míse smícháme celozrnnou a sójovou mouku, osolíme, doplníme droždí rozmíchané s mlékem a postupně přidáváme olej. Vzniklé těsto musí být vláčné, (podle potřeby naředíme vodou) a husté stejně jako na buchty. Poté necháme na vlažném místě pozvolna vykynout (správně kynuté zdvojnásobí svůj objem).Hotové těsto rozetřeme na vymazaný plech a na povrch upravíme náplň. Pečeme do růžova.
 
 
FRANCOUZSKÝ CIBULOVÝ KOLÁČ
 
Suroviny:
120 g Ramy, 250 g hladké mouky, sůl
Náplň: 400 g cibule, 20 g hladké mouky, sůl, 120 g mléka, 40 g oleje, 2 žloutky, mletý pepř

Postup přípravy:
Mouku s rostlinným tukem promneme, aby vznikly malé žmolky (jako na drobenku). Přidáme osolenou studenou vodu a vypracujeme těsto. Jakmile se přestane lepit na prsty, necháme je asi deset minut odpočinout. Mezitím na oleji do zlatová opečeme kolečka cibule, zalijeme moukou rozmíchanou v mléce, osolíme apovaříme. Po vychladnutí vmícháme žloutky a opepříme. Odpočaté těsto rozválíme na tenkou placku (asi 3 mm) a vložíme do koláčové formy. Povrch potřeme náplní a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotový koláč podáváme horký, nejlépe chutná se silným bujónem.
 
 
 
 
 
 
HOUBOVÁ OMÁČKA
 
Suroviny:
320 g čerstvých hub, 40 g cibule, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, ocet, sůl, 20 g hladké mouky, 200 g mléka.

Postup přípravy:
Očištěné houby (i směs) nakrájíme na kousky. Do studené vody vložíme oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a vaříme 15-20 minut. Poté vývar přecedíme, přidáme nakrájené houby a dále vaříme až do změknutí (podle druhu a velikosti hub asi 15 minut). Za stálého míchání přilijeme do omáčky mouku rozmíchanouv mléce. Osolíme, mícháme a znovu povaříme. Nakonec dochutíme octem. 
 
 
CIBULOVÁ OMÁČKA
 
Suroviny:
60 g hladké mouky, 200 g mléka, 40 g oleje, 60 g cibule, sůl, mletý pepř.

Postup přípravy:
Na oleji necháme zesklovatět drobně nasekanou očištěnou cibuli, osolíme, opepříme a přidáme hladkou mouku. Krátce orestujeme, podlijeme mlékem a povaříme.
 
 
 
 
 
 
 
BRAMBOROVÝ KOLÁČ S JABLKY
 
Suroviny:
600 g brambor, 250 g hrubé mouky, 80 g cukru, sůl, 60 g Hery, 300 g jablek, 80 g ořechů, 20 g rozinek, skořice, citrónová šťáva, cukr na posypání.

Postup přípravy:
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a prolisujeme. Přidáme k nim mouku, cukr a na špičku nože soli. Dobře promícháme a polovinu směsi nasypeme na tukem vymazaný vyšší plech. Omytá jablka zbavená jádřinců nastrouháme na hrubo i se slupkou, na hrubo posekáme ořechy a spaříme rozinky. Bramborovou směs na plechu posypeme nastrouhanými jablky, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme připravené rozinky, ořechy a skořici. Poslední vrstvu utvoří druhá polovina bramborové směsi, kterou ještě pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Pečeme ve vyhřáté troubě.
 
 
 
 
 
 
ZELNÝ SALÁT
 
Suroviny:
600 g syrového hlávkového zelí (polovina červeného a polovina bílého), 40 g cibule, 30 g oleje, sůl, vinný ocet, 20 g plnotučné hořčice.

Postup přípravy:
Z očištěného zelí odstraníme svrchní vrstvu listů, vykrojíme košťál a hlávku nakrouháme. Osolíme, nudličky zelí promneme, mísu zakryjeme pokličkou a necháme jednu až dvě hodiny uležet. Olej smícháme s octem a plnotučnou hořčicí, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nudličky zelí promíchámese zálivkou a posypeme kolečky cibule.
Zálivku lze připravit v různých variantách - místo hořčice možno použít kopr a bílý jogurt, případně utřený česnek.
 

Ukázka z brožury Diety při onemocnění zácpou, Vydavatelství MAC. spol. s r.o.
Autoři: MUDr. Milan Lukáš, Tamara Starnovská

Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví  Vydavatelstvi MAC.
MAC

 
 
 



  Napište první komentář


Přidat komentář
  • Komentujte prosím relevantě k obsahu článku.
  • Vyplnění položek označených hvězdičkou je povinné.
Jméno:*
E-mail:
Předmět:
Komentář:*



Kód:** Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.2

 
Template
Template Template Template
 

Poslední komentáře

Pamycon antibiotické kapky
Dobrý den, nevíte proč se nesmí použít po uplynutí doby 7 dní ode dne přípravy? Je to nějak nebezpečné? Ne...
další ...

Hemoroidy - fotky, příznaky a léčba
Ahoj mam takovy dotaz na hem trpim i jsem chodila pravidelne k lekari na posledni kontrole mi dr rekla ze jsou hem zklid...
další ...

Xenical tablety - přípravek vám pomůže sníž...
já jsem ted kupovala Xenical za cca 940 kč./v lékárně na předpis/
další ...

Atopický ekzém, jak vzniká a jak se léčí.
Zdravím. Mě se atopický ekzém objevil po 15 letech, během kterých jsem ani netušila, že jsem atopik :grin Dc...
další ...

Hemoroidy - fotky, příznaky a léčba
Dobry den muzete mi napsat do meho emailu prosim mam hodne otazek jsem moc mlada a us je mam 2 roky dekuju...
další ...

Inzerce zdarma

Zprávy o zdraví

Moje nahé tělo není pěkné

9.260 dotázaných odpovídalo na otázky týkající se vlastního nahého těla. Nahé tělo je noční můrou zejména pro něžné pohlaví, čeští muži si většinou ze svých mnohdy otylých postav starost nedělají.
Celý článek...
 

Přípravky Kamagra, Sildenafil citrate, Silagra, VEGA 100, Tadalis a Tadalafil

Na internetu jsou nabízeny nebezpečné přípravky na léčbu erektilní dysfunkce. Účinnou látkou je zde sildenafil. Všechny přípravky na léčbu erektilní dysfunkce, obsahující látku sildenafil, jsou vázány na lékařský předpis, neboť jejich užívání bez lékařského dozoru může být pro zdraví člověka velmi nebezpečné.  U některých přípravků bylo dokonce zjištěno, že deklarace na obalu neodpovídají skutečnosti. Přípravek sice obsahuje látku sildenafil citrate, ovšem v menším než deklarovaném množství.

Celý článek...
 
Template Template