|
|
 |
Diety při vysokém krevním tlaku |
|
Diety - Recepty
|
Dieta při vysokém krevním tlaku CO JE TO VYSOKÝ KREVNÍ TLAK? Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je onemocnění charakterizované zvýšeným tepovým tlakem ve velkém krevním oběhu. Levá srdeční komora musí u hypertenze čerpat krev proti vysokému tlaku a to vede k jejímu zatěžování a postupnému poškození. Vysoký tlak se ze začátku nemusí projevovat žádnými nápadnými příznaky, ale poté se mohou vyskytnout závažné komplikace, jako jsou např. srdeční selhání, cévní mozkové příhody, postižení ledvin. V léčbě je důležité pravidelné užívání léků (antihypertenziva), správná životospráva, omezení soli, dieta. POTRAVINY ZAKÁZANÉ: Vnitřnosti, uzeniny a uzené maso, slanečky, sardinky a kaviár, nakládaná masa, tučná masa a tučná drůbež (vepřový bůček, husa, kachna), tuky s obsahem soli (některá másla a tuky z dovozu), káva s kofeinem ve velkém množství, alkoholické nápoje ve větším množství, sůl ve větším množství než šest gramů denně (včetně obsahu v potravinách), koření obsahující sůl (směsi, bylinková sůl), potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky) instantní výrobky (polévky a omáčky). POTRAVINY DOPORUČENÉ: tuky - olej, rostlinné margaríny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy kromě nízkotučných maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta) ryby - sladkovodní i mořské zvěřina uzeniny - jen drůbeží šunka, vepřová šunka pouze v malém množství zelenina - všechny druhy kromě nakládaných v soli ovoce - všechny druhy pečivo - celozrnné druhy V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
POLÉVKA RYBÍ Suroviny: 240 g ryb, 80 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 20 g krupice, 20 g oleje, 40 g cibule, sůl, muškátový květ, petrželka. Postup přípravy: Očištěné kousky ryb vložíme do studené osolené vody společně s očištěnou kořenovou zeleninou a vše uvedeme do varu. Potom ještě přidáme celou oloupanou cibuli a dále vaříme. Mezitím opečeme na oleji krupici. Hotovou polévku scedíme, vrátíme maso i zeleninu, doplníme připravenou krupici, okořeníme špetkou muškátového květu a vše znovu krátce povaříme. Hotový pokrm ozdobíme nasekanou petrželkou.
KAPR NA MODRO Suroviny: 600 g kapra, 160 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, ocet, citrónová šťáva, olej. Postup přípravy: Očištěnou a omytou zeleninu pokrájíme na menší kousky, vložíme do osolené studené vody a povaříme. Po chvíli doplníme porce očištěného kapra. Pokrm vaříme asi deset minut a pak necháme ještě několik minut dojít pod pokličkou. Ryby opatrně vyjmeme a servírujeme je pokapané citronem a rostlinným olejem. BRAMBOROVÉ LÍVANEČKY SE SÝREM Suroviny: 200 g vařených brambor, 150 ml mléka, l vejce, 20 g polohrubé mouky, sůl, olej, 120 g strouhaného sýra (čedar). Postup přípravy: Teplé brambory rozmixujeme s mlékem, žloutkem a solí. Pak k nim postupně přidáváme sníh ušlehaný z bílků postupně smíchaný s polohrubou moukou. Na vymazaném lívanečníku upečeme lívanečky a ještě horké je sypeme nastrouhaným sýrem. Ihned podáváme. PLNĚNÁ RAJČATA Suroviny: 4 velká rajčata, 120 g telecího masa, 40 g rýže, 20 g oleje, polovina vejce, sůl. Postup přípravy: Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Rýži podusíme v osolené vodě, telecí maso dvakrát pomeleme, obě suroviny smícháme a osolíme. Přidáme rozšlehané vejce a znovu vše dobře promísíme. Rajčata naplníme připravenou směsí, přikryjeme seříznutými vršky a poklademe do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a dusíme pod pokličkou. Dužinu vydlabanou z rajčat rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k plněným rajčatům.
DÝŇOVÉ ZELÍ Suroviny: 800 g dýně, 20 g oleje, 40 g cibule, 20 g hladké mouky, sůl, kmín, cukr, ocet. Postup přípravy: Očištěnou cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Oloupanou dýni zbavíme jader a dužinu hrubě nastrouháme. Takto připravenou zeleninu podusíme na cibulce a zakapeme octem. Jakmile dýně změkne, zaprášíme ji hladkou moukou, okmínujeme a povaříme. Na závěr pokrm trochu přisladíme. ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM Suroviny: 400 g bílé veky, 400 g mléka, 300 g měkkého tvarohu, 300 g jablek, 100 g cukru, l žloutek, 60 g oleje, 20 g moučkového cukru, olej na formu. Postup přípravy: Bílou veku nakrájíme na plátky, které pokapeme mlékem, ale jen tak, aby byly pouze navlhlé, nikoliv rozbředlé. Oloupaná a vykrájená jablka rozdělíme na plátky, nebo je hrubě nastrouháme. Měkký tvaroh rozetřeme se žloutkem a cukrem. Do olejem vymazané nádoby klademe střídavě zvlhčenou bílou veku, jablka a utřený tvaroh - poslední vrstvu musí tvořit plátky veky. Povrch žemlovky pokapeme olejem i zbylým mlékem a zvolna pečeme. Hotový pokrm posypeme moučkovým cukrem.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT Suroviny: 80 g celozrnných těstovin, sůl, slunečnicový olej, 80 g pórku, 40 g sterilovaných kukuřičných zrn, 40 g sterilovaných sójových bobů, 20 g sterilovaných okurek, 40 g paprik, 60 g salátové okurky, sůl, bazalka, hořčičné semínko, sezamová zrníčka. Postup přípravy: Těstoviny uvařené v osolené vodě necháme okapat. Pórek nakrájíme na kolečka, sterilovanou zeleninu slijeme a necháme okapat. Omytou salátovou okurku i papriky (jádřinec odstraníme) pokrájíme na větší kousky. Do oleje vmícháme sůl, bazalku, hořčičné a sezamové semínko. Všechny suroviny pak promícháme s připravenými celozrnnými těstovinami. Lze použít také panenské oleje ochucené například chilli papričkami nebo houbami. SALÁT SPECIAL Suroviny: 4 lístky hlávkového salátu, 200 g salátové okurky, 4 půlky konzervovaných broskví, 2 kolečka konzervovaného ananasu, l mladá cibulka s natí, 2 ředkvičky, 8 jahod, sůl, olej, petrželka, kopr, řeřicha, cukr, citrónová šťáva. Postup přípravy: Dobře omytou zeleninu nakrájíme, cibulku drobně nasekáme, broskve rozdělíme na plátky, ananas na kostičky, opláchnuté jahody na poloviny. Olej smícháme se solí, citrónovou šťávou a cukrem, omyté bylinky posekáme a přidáme do marinády. Vše necháme krátce proležet. Dochutíme, nalijeme na salát a ihned podáváme. Ukázka z brožury Diety při onemocnění hypertenzí (vysoký krevní tlak), Vydavatelství MAC. spol. s r.o.
Autoři: Prof. MUDr. Pavel Gregor, DrSc., Tamara Starnovská Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Vydavatelstvi MAC. |
|
|
 |
 |
 |
 |
|
|
Poslední komentáře
Vigantol kapky
|
Kapičky vigantol dávám pravidelně a všechno vždy bylo v pořádku, vyhovuje, hlavně jsem ráda, že vím, co mal...
|
další ...
|
Zprávy o zdraví
Moje nahé tělo není pěkné9.260 dotázaných odpovídalo na otázky týkající se vlastního nahého těla. Nahé tělo je noční můrou zejména pro něžné pohlaví, čeští muži si většinou ze svých mnohdy otylých postav starost nedělají. |
Celý článek...
|
Přípravky Kamagra, Sildenafil citrate, Silagra, VEGA 100, Tadalis a TadalafilNa internetu jsou nabízeny nebezpečné přípravky na léčbu erektilní dysfunkce. Účinnou látkou je zde sildenafil. Všechny přípravky na léčbu erektilní dysfunkce, obsahující látku sildenafil, jsou vázány na lékařský předpis, neboť jejich užívání bez lékařského dozoru může být pro zdraví člověka velmi nebezpečné. U některých přípravků bylo dokonce zjištěno, že deklarace na obalu neodpovídají skutečnosti. Přípravek sice obsahuje látku sildenafil citrate, ovšem v menším než deklarovaném množství. |
Celý článek...
|
|
|