Diety při onemocnění slinivky břišní
ZAKÁZANÉ POTRAVINY A POSTUPY Naprostý
zákaz platí pro všechny alkoholické nápoje, přepalované tuky, tučné a
nadýmavé potraviny. Naprostý zákaz platí také u technologických postupů
přípravy jídel, které vedou k přepalování tuků, tedy pečení, smažení,
opékání na rožni a ohni.
VHODNÉ POTRAVINY Přílohy: brambory, rýže, těstoviny, knedlík houskový (ne kynutý) Libová masa: králík, krůta, kuře, telecí, hovězí, treska, pstruh, štika, kapr, filé, drůbeží šunka. Mléčné výrobky: Nízkotučný tvaroh, Žervé, eidam 20% a 30%, nízkotučné tavené sýry, mléko do 2% tuku. Zelenina: mrkev, brokolice (vařené růžičky bez stonků), kukuřičná zrna v malém množství, špenát, hlávkový salát, ledový salát. Ovoce: banán, ovocné přesnídávky-broskev, meruňky, jablko Ostatní: Šmakoun neochucený (bílkovinová masa z vaječných bílků), džem bez zrníček, med. Nápoje: nesycená voda, voda ochucená ovocným sirupem, černý čaj, ovocný čaj, ovocné šťávy, ředěný džus.
Vysvětlivky: B-množství bílkovin v g T-množství tuků v g S-množství sacharidů v g
V následujícím článku naleznete seznam
receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření
při daném onemocnění.
Dietní polévky při onemocnění slinivky POLÉVKA S MASEM A TĚSTOVINOU
Suroviny: 80g předního hovězího masa, sůl, 60g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer). Snítka libečku, 40g polévkových nudlí, petrželka Suroviny jsou pro 2 porce.
Postup přípravy: Maso nakrájíme na menší kousky, uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Asi 10min před dokončením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, libeček a po 5 minutách podáme polévkové nudle nebo flíčky. Dovaříme a ozdobíme petrželkou. Polévka může být hustější a nahradí hlavní jídlo. 1248kJ, 271kcal, 24g B, 4g T, 35g S
Dietní hlavní jídla při onemocnění slinivky MUSAKA
Suroviny: 20g masa (hovězí, drůbeží, králík), 40g Šmakouna, sůl, 140g brambor, 20g kořenové zeleniny, 40g drcených rajčat bez konzervačních činidel, 40g strouhaného sýra, petrželka. Suroviny jsou pro 2 porce.
Postup přípravy: Maso a Šmakouna nakrájíme na malé kousky a osolíme. Brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky dáme vrstvu brambor, na ně směs masa a Šmakouna, další vrstvu brambor, pak rajčata a mraženou zeleninu, osolíme, opět brambory a tak dále. Poslední vrstvou jsou brambory. Překryjeme alobalem a zvolna zapékáme v troubě cca 40-50minut. Nakonec odkryjeme alobal, povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Můžeme ozdobit snítkou petrželky. 1407kJ, 335kcal, 27g B, 8g T, 39g S. LASAGNE
Suroviny: 80g lasagní, 80g kuřecího masa, 20g hladké mouky, sůl, 20g sýra Eidamu, sušená petrželka, drcená rajčata bez konzervačních činidel. Suroviny jsou pro 2 porce.
Postup přípravy: Lasagne uvaříme „al dente“ (do měkka, nerozvařené). Maso umeleme, osolíme, a podusíme do poloměkka. Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem nebo pečícím papírem a pokládáme postupně vrstvy: lasagne, mleté maso, posypeme lehce petrželkou a jako poslední vrstvu dáme plátek Eidamu. Přelijeme směsí drcených rajčat s moukou a zapečeme. 2036kJ, 509kcal, 36g B, 7g T, 79g S. Dietní bezmasá jídla při onemocnění slinivky
TĚSTOVINOVÝ NÁKYP SE ZELENINOU A SÝREM
Suroviny: 20g těstovin, sůl, 1 vejce, 20g baby karotky, 20g brokolice, 10g kukuřičných zrn, 30g strouhaného sýra Eidam 30%. Suroviny jsou pro 2 porce.
Postup přípravy: Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka. Přidáme mraženou zeleninu (z brokolice jen jemné růžičky bez stonků), nastrouhaný sýr a vejce rozšlehané se solí, v případě potřeby doplníme nízkotučným mlékem. Naplníme do 2/3 do porcelánových misek zakryjeme alobalem a uvaříme na vodní lázni (asi do 1/3 ponořené). 1999kJ, 477kcal, 26g B, 12g T, 65g S. Dietní sladká jídla při onemocnění slinivky
JABLEČNÝ MOUČNÍK
Suroviny: 250g jablek, 20g cukru, 50g dětských piškotů, 1/2 vanilkového pudinku. Suroviny jsou pro 2 porce.
Postup přípravy: Jablka umyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme. Rozdusíme v malém množství vody na kaši. Vlijeme do ní vanilkový pudink rozmíchaný v malém množství vody, osladíme a povaříme. Horkou hmotu vlijeme do kompotových misek vyložených piškoty a necháme vychladnout a ztuhnout. 1856kJ, 464kcal, 5g B, 2g T, 112g S. OVOCNÉ ODPALOVANÉ KNEDLÍKY Suroviny: 140g hrubé mouky, 1/2 vejce, sůl, 1/8 l vody, ovoce (jablka, broskve, meruňky) Množství surovin je pro 2 porce.
Postup přípravy: Osolíme vodu, přivedeme ji k varu a za stálého míchání do ní postupně vsypeme mouku. Stále mícháme až se vzniklé těsto nechytá na stěny nádoby. Odstavíme a necháme zchladnout. Pak vmícháme vejce a vzniklé těsto vytvarujeme do válečku z něhož nakrájíme menší kousky do nichž balíme ovoce a tvarujeme knedlíky. Vaříme ve vařící vodě. 2107kJ, 502 kcal, 15g B, 4g T, 101g S. Dietní saláty a přílohy při onemocnění slinivky
SALÁT Z MRKVE S JABLKY
Suroviny: 100g vařené mrkve (karotky), 100g jablek, 20g cukru, citronová šťáva, sůl. Množství surovin je pro 2 porce.
Postup přípravy: Mrkev omyjeme, oškrábeme a uvaříme do měkka v nepatrně osolené vodě. Vychladlou mrkev rozmixujeme a přidáme jemně nastrouhaná jablka (oloupaná a bez jádřinců). Zakapeme citronovou šťávou a osladíme. 700kJ, 175 kcal, 1g B, 1g T, 44g S SÝROVÉ NOČKY Suroviny: 30g strouhanky, 30g strouhaného Eidamu 20%, sůl, 1 vejce, sušená petrželka. Množství surovin je pro 2 porce.
Postup přípravy: Vejce rozšleháme se solí a postupně přidáme na jemno nastrouhaný tvrdý sýr a špetku sušené petrželové natě. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Výsledná hmota by měla být konzistence hustší kaše. Kávovou lžičkou vykrajujeme malé nočky, které uvaříme v osolené vodě. 1046k J, 249kcal, 18g B, 9g T, 25g S.
Ukázka z brožury Diety při onemocnění slinivky břišní, Vydavatelství MAC. spol. s r.o. Autoři: doc. MUDr. Lubomír Kužela, Dr.Sc., Tamara Starnovská
Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Vydavatelstvi MAC.
|