Diety při onemocnění salmonelózou Příčinou onemocnění salmonelózou jsou bakterie salmonely. Inkubační
doba se pohybuje mezi 12-36 hodinami. Onemocnění postihuje trávící
ústrojí, kde způsobí prudký zánět žaludku a střev. Nemoc se pak projeví
prudkým zvracením a průjmem.
Nakazit salmonelózou se můžeme jednak z potravin vyrobených z nemocných
zvířat, nebo nedostatečným tepelným zpracováním pokrmů. Možná nákaza je
i potravinami druhotně kontaminovanými.
K léčbě salmonely je důležitá hlavně dieta, dostatečný příjem tekutin a podávání léků (např.Endiaron)
POTRAVINY ZAKÁZANÉ Tučné potraviny a pokrmy (krémy, šlehačka); pikantní sýry, uzeniny a masa (husa, kachna, zvěřina); tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, očka; zelenina, luštěniny, ovoce; koření, masox, maggi, sojová omáčka; alkohol a káva; kynutá těsta, listové a linecké těsto.
POTRAVINY POZDĚJI DOPORUČENÉ Tuky – v malém množství olej, margaríny Mléko a mléčné výrobky – všechny kromě tučných výrobků Maso – libové, z mladých zvířat Ryby – sladkovodní i mořské s nízkým obsahem tuku Uzeniny – drůbeží a vepřová šunka v malém množství Zelenina – nenadýmavé druhy (mražená, sterilizovaná, sušená) Ovoce – zralá jablka, třešně, višně, banány, broskve, meruňky Koření – bobkový list, kopr, majoránka, červená sladká paprika V následujícím článku naleznete seznam
receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření
při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
Dietní polévky při salmonelóze POLÉVKA VLOČKOVÁ
Suroviny: 40g kořenové zeleniny, 40g ovesných vloček, 60g mléka, 1 vejce, sůl, petrželová nať.
Postup přípravy: Očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kousky a vaříme v osolené vodě. Vločky krátce na sucho opečeme a přidáme k zelenině. Na konec přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem a vše necháme přejít varem. Hotovou polévku ozdobíme petrželovou natí. Dietní hlavní jídla při salmonelóze
FILÉ S JABLKY Suroviny: 600g mraženého nebo čerstvého rybího filé, sůl, 80g jablek, olej.
Postup přípravy: Rybí filé nakrájíme na porce, osolíme, pokapeme olejem a podlijeme malým množstvím vody. Krátce podušené maso poklademe oloupanými a vykrájenými plátky jablek a pokrm krátce podusíme. ZELENINOVÉ RIZOTO
Suroviny: 200g rýže, 20g mrkve, 3g kukuřice, 320g brokolice, 20g petržele, 120g sýra Eidam, sůl.
Postup přípravy: Rýži propláchneme a spaříme horkou vodou. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na nudličky. Omytou brokolici rozebereme na růžičky, kukuřičná zrna propláchneme. Připravenou zeleninu pak přidáme ke spařené rýži a vše důkladně promícháme. Rizoto osolíme, podlijeme podle potřeby horkou vodou a dusíme do měkka. Jednotlivé porce posypeme na talíři strouhaným sýrem.
Dietní sladká jídla při salmonelóze NUDLOVÝ NÁKYP S TVAROHEM A S JABLKY
Suroviny: 200g těstovin, 100g cukru, 2 vejce, 150g měkkého tvarohu, 150g jablek, olej a strouhanka na formu, sůl.
Postup přípravy: Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Tvaroh utřeme s cukrem a s celými vejci. Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, zbylou dužninu na hrubo nastrouháme a vmícháme do připraveného tvarohu. Doplníme také uvařené nudle a důkladně promícháme. Vzniklou hmotou naplníme vymazanou strouhankou vysypanou formu. Pokrm lze vařit ve vodní lázni nebo zapéci. KAKAOVÝ CHLEBÍČEK S JABLKY
Suroviny: 200g jablek, 20g krupice, 2 vejce, 50g cukru, kakao, olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, 10g moučkového cukru.
Postup přípravy: Jablka oloupeme, vykrájíme a na jemno nastrouháme. Pak k nim doplníme krupici. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr, žloutky, kakao a jablka s krupicí. Vše lehce promícháme a připravenou hmotou naplníme vymazanou a vysypanou chlebíčkovou formu. Pokrm pečeme v mírně vyhřáté troubě. Hotový kakaový chlebíček posypeme moučkovým cukrem. Dietní zeleninová jídla při salmonelóze
MRKVOVÝ SALÁT S MERUŇKAMI
Suroviny: 320g mrkve, 160g meruňkového kompotu, 20g cukru, 1 citron.
Postup přípravy: Očištěnou mrkev uvaříme, na jemno nastrouháme a doplníme ji drobně nakrájenými kompotovanými meruňkami. Pokrm okyselíme citronovou šťávou, ocukrujeme, můžeme přidat i šťávu z kompotu. Salát dobře promícháme. Dietní malá studená jídla při salmonelóze JABLKA V KRÉMU
Suroviny: 400g jablek, 40g cukru, 400g nízkotučného mléka, 40g jahodového džemu, 1 pudinkový prášek, 1 sáček vanilkového cukru.
Postup přípravy: Oloupaná jablka rozpůlíme, odstraníme z nich jádřince a necháme krátce podusit. Z nízkotučného mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Podušená jablka připravíme na misku, otvory po jádřinci vyplníme lžičkou džemu a vše přelijeme pudinkovým krémem. PLNĚNÁ BROSKEV
Suroviny: 4 půlky oloupaných kompotovaných broskví, 2 sýry Žervé, 40g cukru, 1 meruňková ovocná dětská přesnídávka, 4 cukrářské piškoty.
Postup přípravy: Žervé utřeme s cukrem, přidáme 2/3 ovocné přesnídávky a vše dobře promícháme. Připraveným krémem naplníme půlky broskví. Krém pak přelijeme zbylou meruňkovou přesnídávkou a pokrm ozdobíme cukrářskými piškoty. Ukázka z brožury Diety při onemocnění salmonelózou, Vydavatelství MAC. spol. s r.o. Autoři: MUDr. Stanislav Hrubý, DrSc., Tamara Starnovská
Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Vydavatelstvi MAC.
|