Diety při dětské obezitě
POTRAVINY NEVHODNÉ: Tučné mléčné výrobky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, uzeniny, tučné maso, husa, kachna. Dále potraviny, k jejichž přípravě je třeba větší množství tuku. Solené pochoutky, čokoláda, nápoje slazené cukrem, bonbony, cukrovinky, moučníky.
POTRAVINY DOPORUČENÉ Tuky – v malém množství olej, margarín, máslo Mléko a mléčné výrobky – všechny druhy s nízkým obsahem tuků Maso – z mladých zvířat, vše libové telecí, hovězí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta Libové ryby – sladkovodní i mořské Uzeniny – drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství Zelenina – všechny druhy Ovoce - všeho druhu, raději nesladké Pečivo – celozrnné druhy V následujícím článku naleznete seznam
receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření
při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
Dietní polévky při dětské obezitě
POLÉVKA HOVĚZÍ S JÁTROVOU RÝŽI Suroviny: 40g hovězího masa, 80g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 40g jater, 10g oleje, 20g strouhanky, sůl, petrželová nať.
Postup přípravy: Omyté hovězí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do studené vody a pozvolna vaříme. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a polévku osolíme. Uvařené maso i zeleninu vyjmeme a pokrájíme.Do čiré polévky protlačíme sítem připravenou játrovou hmotu a znovu povaříme. Vrátíme maso i zeleninu a přidáme petrželovou nať. Zavářku tvoří rozmixovaná játra, k nim doplníme olej, strouhanku a celé vejce. Játrovou hmotu dobře promícháme a jen lehce osolíme.
Dietní hlavní jídla při dětské obezitě
KARLOVARSKÝ ZÁVIN Suroviny: 240g libového vepřového masa, 20g šunky, 10g mrkve, 20g hrášku, 1 vejce, 20g mléka, 10g hladké mouky, 20g oleje, sůl.
Postup přípravy: Plát vepřového masa naklepeme a osolíme. Vejce rozšleháme, umícháme na oleji, přidáme hrášek a na malé kousky nakrájenou šunku. Vaječnou směsí pak potřeme plát masa, do středu položíme očištěnou mrkev vcelku a řádně zabalíme. Roládu převážeme, opečeme na oleji, podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Měkké maso necháme jen lehce zčervenat v troubě. Pak šťávu zahustíme hladkou moukou a vše ještě jednou povaříme. KAPR PO ITALSKU Suroviny: 600g kapra (i jiné ryby včetně filé), 60g rajčat, 40g eidamu, 60g mléka, 20g hladké mouky, 20g oleje, sůl, 1 citron.
Postup přípravy: Očištěnou rybu naporcujeme a zakapeme citronovou šťávou. Z oloupaných rajčat odstraníme zrníčka, dužninu rozmixujeme s mlékem, doplníme hladkou mouku a promícháme. Kapra osolíme, vložíme do olejem vymazané varné nádoby, přelijeme rozmixovanou omáčkou, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pokapeme zbylým olejem. Ryby upečeme zvolna v troubě. Dietní zeleninová jídla při dětské obezitě
BRAMBOROVÉ TYČKY Suroviny: 800g brambor, 20g oleje, 1 lžíce smetany, 1 vejce, sůl.
Postup přípravy: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Měkké rozmixujeme s olejem, smetanou a vejcem. Vzniklou hmotou naplníme sáček a na vymazaný plech stříkáme různé tvary. Upečeme v troubě do růžova. ZAPEČENÁ BROKOLICE Suroviny: 400g brokolice, 20g oleje, 1 vejce, 200g strouhaného sýra eidam, sůl.
Postup přípravy: Brokolici uvaříme v páře, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky. Nastrouhaný sýr vmícháme do rozšlehaného vejce a touto hmotou zakryjeme brokolici. Pokapeme zbylým olejem a zapečeme. Dietní studená jídla při dětské obezitě
ŠLEHANÝ TVAROH SE ZELENINOU Suroviny: 200g netučného tvarohu, 40g mléka, 40g mrkve, 20g petržele, sůl.
Postup přípravy: Nízkotučný tvaroh osolíme a rozšleháme s mlékem. Očištěnou mrkev a petržel jemně nastrouháme, vmícháme do připravené pěny a podle chuti dosolíme. Dietní saláty při dětské obezitě
SLAVNOSTNÍ SALÁT Suroviny: 4 listy hlávkového salátu, 200g salátové okurky, 4 půlky kompotovaných broskví, 2 kolečka kompotovaného ananasu, 1 mladá cibulka s natí, 4 ředkvičky, 8 jahod, sůl, olej, petržel, kopr, řeřicha, cukr, citronová šťáva.
Postup přípravy: Hlávkový salát, ředkvičky a okurky dobře omyjeme nakrájíme. Broskve pokrájíme na plátky, ananas na kostičky, omyté jahody na polovinu. Cibulku dobře nasekáme. Olej smícháme se solí, citronovou šťávou a cukrem. Všechny omyté bylinky jemně nasekáme a doplníme do olejové marinády, kterou necháme krátce proležet. Potom ji dochutíme a nalijeme na salát, který ihned podáváme. JABLKOVÝ ROSOL Suroviny: 400g jablek, 40g cukru, želatiny, 1 citron.
Postup přípravy: Oloupaná jablka vykrájíme, rozdusíme a osladíme. Rozpuštěnou želatinu smícháme s připraveným ovocem a dochutíme citronovou šťávou. Ukázka z brožury Diety při dětské obezitě, Vydavatelství MAC. spol. s r.o. Autoři: MUDr. Věra Drozdová, Tamara Starnovská
Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Vydavatelstvi MAC.
|