Dieta při onemocnění cukrovkou
POTRAVINY ZAKÁZANÉ: Tučné mléčné výrobky žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso - husa, kachna, koncentrovaný alkohol, volný cukr, moučníky, solené pochoutky-chipsy, oříšky.
POTRAVINY DOPORUČENÉ: tuky - olej, margaríny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta) ryby - sladkovodní i mořské zvěřina šunka - drůbeží, vepřová v malém množství zelenina - všechny druhy včetně luštěnin ovoce - v malém množství pečivo - celozrnné druhy Technologické postupy, které můžete použít - vaření, dušení, grilování - jen výjimečně smažení a dlouhodobé opékání. V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
Dietní polévky při onemocnění cukrovkou
POLÉVKA SE SÓJOVÝMI BOBY Suroviny: 60 g sójových bobů, 20 g polohrubé mouky, 20 g oleje, 20 g cibule, česnek, petrželka, sůl.
Postup přípravy: Sójové boby uvaříme do měkka, nebo použijeme konzervované. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibulku, přidáme polohrubou mouku a vše podlijeme horkou vodou. Povaříme, doplníme do měkka uvařenými boby, česnekem utřeným se solí a nasekanou petrželkou. Dietní hlavní jídla při onemocnění cukrovkou PLATÝZ PO MLYNÁŘSKU Suroviny: 600 g platýze, 20 g oleje, sůl, sladká paprika, 10 g hladké mouky, 1 citron.
Postup přípravy: V hladké mouce smíchané se solí a mletou paprikou obalíme porce ryby, pokapeme je olejem a opečeme na grilu. Hotový pokrm ochutíme citrónovou šťávou a ozdobíme kolečky citronu. GULÁŠ Suroviny: 320 g masa (hovězí, telecí, vepřové, králičí, nejlépe ale směs), 200 g rajčat, 40 g oleje, 1 cibule, 20 g brambor, sůl, petrželová nať, majoránka, kmín.
Postup přípravy: Omyté kostky masa zprudka opečeme na oleji a podlijeme horkou vodou. Osolíme, doplníme nakrájená rajčata, celou oloupanou cibuli a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme očištěné, jemně nastrouhané syrové brambory, mletý kmín a majoránku. Z hotového guláše vyjmeme cibuli (jestliže se rozdusila, nevadí) a přidáme drobně posekanou petrželovou nať. Dietní zeleninová jídla při onemocnění cukrovkou PLNĚNÁ RAJČATA Suroviny: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl.
Postup přípravy: Z omytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Propranou rýži udusíme do měkkav osolené vodě, smícháme s umletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehané vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, která přikryjeme seříznutými vršky a naskládáme do olejem vymazané varné nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům. ZELENINOVÉ RIZOTO Suroviny: 160 g rýže, 20 g mrkve, 20 g květáku, 15 g celeru, 15 g petržele, 10 g kukuřičných zrn, olej, petrželová nať, sůl, 120 g tvrdého sýra.
Postup přípravy: Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo na hrubo nastrouháme. Z květáku odkrojíme košťál a hlávku rozebereme na menší růžičky. Kukuřičná zrna propláchneme. Rýži propereme, spaříme, přidáme k ní olej, vodu, osolíme a necháme dusit. Po chvíli doplníme připravenou zeleninu a dále dusíme do měkka. Hotové rizoto servírujeme posypané nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným tvrdým sýrem. Dietní studená jídla při onemocnění cukrovkou
TVAROH SE ZELENINOU Suroviny: 200 g měkkého tvarohu, 40 g mléka, 1 rajče, 20 g pórku, 40 g salátové okurky, sůl, mletý kmín.
Postup přpravy: Rajče oloupeme, odstraníme zrníčka z dužiny, očištěný pórek nakrájíme na tenké proužky, salátovou okurku nastrouháme na hrubo. Osolený tvaroh rozšleháme s mlékem. Do vzniklé pěny vmícháme všechnu připravenou zeleninu a podle chuti okořeníme mletým kmínem.
SÝROVÝ VÁLEČEK Suroviny: 2 kusy sýra Lučina, 2 stroužky česneku, sezamová zrníčka, sůl, pažitka, kopr, petrželka.
Postup přípravy: Česnek utřeme se solí a rozmícháme s oběma sýry Lučina. Podle potřeby naředíme vodou tak, aby se vzniklá hustá hmota dala tvarovat. Zelené natě jemně usekáme a promícháme se sezamovými zrníčky. Z připravené česnekové lučiny vytvarujeme váleček, který obalíme ve směsi natí a sezamových zrníček tak, aby byl jeho povrch zcela pokryt. Hotovou roládu necháme v chladu ztuhnout.
Dietní saláty při onemocnění cukrovkou
SALÁT S JABLKY A KUŘETEM
Suroviny: 80 g mrkve, 60 g sójových klíčků, 200 g kyselejších jablek, 100 g upečených kuřecích prsíček, sůl, 10 g oleje, citrónová šťáva.
Postup přípravy: Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, jablka omyjeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a pak na nudličky - stejně jako upečené kuřecí maso. Všechny upravené suroviny smícháme, přidáme sójové klíčky, osolíme, zakapeme olejem a citrónovou šťávou. Znovu dobře promícháme a necháme v chladu uležet.
Ukázka z brožury Diety při onemocnění cukrovkou, Vydavatelství MAC. spol. s r.o. Autoři: Prof. MUDr. Vladimír Bartoš, DrSc., Tamara Starnovská
Brožuru si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Vydavatelstvi MAC.
|