Template
Template Template
Template Sobota, 17 duben 2021 Template

Hledej...

Zajímavé odkazy

Listy jižní Moravy
Hledáte další informace nemocech a lecích?
Příznaky a projevy onemocnění.
 
Template
Léčiva - léky a jejich účinné látky

Jak fungují léčiva
 


diety - recepty                       Dieta při lupénce

 
 

CO JE TO LUPÉNKA?
Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění, projevující se jako porucha rohovění povrchových vrstev kůže. Příčina tohoto onemocnění je neznámá, velkým faktorem je zde dědičnost a imunitní procesy v kůži. Toto onemocnění se projevuje jako výsev drobných, červených, svědících pupínků, které později splývají ve větší ložiska pokrytá stříbřitými šupinami. Tato ložiska mohou mít různou velikost a tvar, nejčastěji se vyskytují v okolí loktů, kolen, ale mohou se vyskytnout i ve vlasové části hlavy. Lupénku nelze zcela vyléčit, ale můžeme ji alespoň načas zklidnit např. koupelemi, mastmi, fototerapií, kortikoidy, stravou.
Lupénka je  onemocnění, které se během života různě vyvíjí, je proto třeba vždy respektovat momentální stav a při jeho zhoršení aktuálně upravit i jídelníček. 

 
POTRAVINY NEVHODNÉ VE VĚTŠÍM MNOŽSTVÍ:
Tučné pokrmy, uzeniny, tučné maso, husa, kachna živočišné tuky - v množství větším než jedna třetina z celkové denní spotřeby, tučné krémy, tučná těsta, koncentrovaný alkohol, ostré a pikantní pochutiny a koření, potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky...).

 
POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - rostlinné
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuku

maso - libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík,krůta)
libové ryby - sladkovodní i mořské
zvěřina uzeniny - drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství

zelenina - všeho druhu včetně luštěnin
ovoce - všeho druhu
pečivo - všeho druhu včetně celozrnného

 
V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce. 

 

Komentáře (1)

Celý článek...
 

diety - recepty         Dieta při vysokém krevním tlaku

 

CO JE TO VYSOKÝ KREVNÍ TLAK?
Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je onemocnění charakterizované zvýšeným tepovým tlakem ve velkém krevním oběhu. Levá srdeční komora musí u hypertenze čerpat krev proti vysokému tlaku a to vede k jejímu zatěžování a postupnému poškození. Vysoký tlak se ze začátku nemusí projevovat žádnými nápadnými příznaky, ale poté se mohou vyskytnout závažné komplikace, jako jsou např. srdeční selhání, cévní mozkové příhody, postižení ledvin. V léčbě je důležité pravidelné užívání léků (antihypertenziva), správná životospráva, omezení soli, dieta.

 
POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Vnitřnosti, uzeniny a uzené maso, slanečky, sardinky a kaviár, nakládaná masa, tučná masa a tučná drůbež (vepřový bůček, husa, kachna), tuky s obsahem soli (některá másla a tuky z dovozu), káva s kofeinem ve velkém množství, alkoholické nápoje ve větším množství, sůl ve větším množství než šest gramů denně (včetně obsahu v potravinách), koření obsahující sůl (směsi, bylinková sůl), potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky) instantní výrobky (polévky a omáčky).

   
POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, rostlinné margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy kromě nízkotučných
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta)
ryby - sladkovodní i mořské
zvěřina uzeniny - jen drůbeží šunka, vepřová šunka pouze v malém množství
zelenina - všechny druhy kromě nakládaných v soli
ovoce - všechny druhy
pečivo - celozrnné druhy


V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.

Komentáře (3)

Celý článek...
 

diety - recepty                       Dieta při zácpě

 

CO JE TO ZÁCPA?
Zácpa neboli obstipace se projeví jako obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev. Příčinou jsou nejčastěji špatné stravovací návyky, malý příjem vlákniny a tekutin,  ale mohou to být i různá onemocnění střev a jiných orgánů, včetně vlivu některých léků.

 
POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Bílé pečivo, jemné pokrmy nevýrazné chuti, alkohol

 
POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tekutiny - 2 až 3 litry tekutin denně

tuky - olej, máslo, margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy
maso - všechny druhy
zelenina - všechny druhy
ovoce - všechny druhy
koření - všechny druhy
otruby.

 
V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.

Napište první komentář

Celý článek...
 

diety - recepty    Dieta při zvýšené hladině cholesterolu

 

Co je to cholesterol?

Cholesterol je chemická látka, která je obsažená v krvi. Do organismu se dostává pouze 1/3 celkového množství cholesterolu, zbývající 2/3 si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí.
Cholesterol můžeme rozdělit na 2 typy.
    Dobrý (HDL- cholesterol) odvádí nepoužitý cholesterol do jater a játra ho potom vylučují zažívacím ústrojím
       pryč z organismu.
    Špatný (LDL- cholesterol) se při nadbytku usazuje na stěnách cév a může způsobit kornatění tepen. Optimální hladina cholesterolu u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu cholesterolu se pak považuje hodnota od 5,2 do 6,5 mmol/l. Hodnoty nad 6,5 mmol/l se považují za velmi rizikové. U dětí je přípustná hladina 4,4 mmol/l.

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:

Žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, sádlo, škvarky,husa, kachna, uzeniny, vnitřnosti, živočišné tuky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, kaviár, koncentrovaný alkohol, mražené pokrmy, solené pochoutky, (chipsy, oříšky., ) 

POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, margariny

mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, klokan, kuře, králík, krůta),
libové ryby - sladkovodní i mořské
maso - zvěřina šunka - drůbeží, vepřová v malém množství
zelenina - všechny druhy, včetně luštěnin, cibule, pórek, česnek
ovoce - všeho druhu, zejména jablka
pečivo - celozrnné druhy

 
V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
 

 

 

Komentáře (18)

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>

Výsledky 8 - 11 z 11
Template
Template Template Template
 

Poslední komentáře

Recepty při redukční dietě, diety na zhubnutí...
dobrý den trpím dlouhodobou úzkostí vyvolanou problémy v práci. Dlouhodobě užíván citalek před rokem vysazen...
další ...

Homeopatika - psychické problémy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké homeopatikum mám použít, když mám problémy na prstech u rukou - dělají...
další ...

Homeopatika - podávání léků u dětí a kojenc...
Dobrý den, mám 5mesicni dceru. Od narození spinkala celou noc. Poslední měsíc se budí každou hodinu, někdy i 2x...
další ...

Vigantol kapky
Kapičky vigantol dávám pravidelně a všechno vždy bylo v pořádku, vyhovuje, hlavně jsem ráda, že vím, co mal...
další ...

Pamycon antibiotické kapky
Dobrý den zuzasig . My je ted Máme taky a na slunicko kluci chodit nesmí
další ...

Inzerce zdarma

Template Template