|
|
 |
Dieta - Recepty Diety a recepty pro zdraví a krásu
- Dieta při onemocnění cukrovkou
- Dieta při redukční dietě
- Dieta při onemocnění žlučníku
- Dieta při lupénce
- Dieta při vysokém krevním tlaku
- Dieta při zácpě
- Dieta při zvýšené hladině cholesterolu
|
Dieta při onemocnění žlučníku CO JE TO NEMOCNÝ ŽLUČNÍK? Žlučník je vakovitý orgán tvaru hrušky, který je uložený na spodině jater. Slouží ke skladování a úpravě žluči, která v játrech vzniká. Je součástí žlučových cest a jeho vývod ústí do žlučovodu, kterým se žluč dostává do dvanáctníku. K vyprázdnění žlučníku dochází například po jídle, hlavně tučném.
POTRAVINY NEVHODNÉ, NEBO POUZE V MALÉM MNOŽSTVÍ: Ořechy, nápoje sycené CO2, mák, zakysaná smetana, šlehačka, volné tuky, tučná masa, tučné ryby, domácí uzeniny, nadýmavá zelenina, nadýmavé pokrmy, smažené pokrmy, alkoholické nápoje zejména koncentrované, úpravy zvyšující obsah tuku v pokrmech (jíška, smetanové omáčky...), mnohozrnné výrobky, výrobky s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny (například otruby). POTRAVINY DOPORUČENÉ: libová masa - hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, libová šunka, šunkový salám, uzeniny drůbeží i kuřecí ryby - filé, treska, sladkovodní ryby mléčné výrobky: rostlinné, netučné a polotučné mléko (podle snášenlivosti), jogurt, jogurtové nápoje se sníženým množstvím tuku, tvaroh netučný, polotučný, přírodní sýry čerstvé, tavené, tvrdé, strouhané (bez pikantní chuti a příchuti, s nízkým obsahem tuku) obiloviny a výrobky z nich - mouka, krupice, krupička, rýže, ovesné vločky, kukuřičná mouka i krupice, běžné pečivo, běžný chléb, toustový chléb, netučné kynuté pečivo netučné sušenky bez přídavku kakaa a bez náplně, dětské piškoty, dietní suchary zelenina, ovoce - mražená, sterilovaná, nenadýmavá, upravená (tepelně nebo mechanicky zpracovaná), mrkev, celer, petržel, mladá brukev (kedlubna), květák, listové saláty, čekankové puky, rajčata, brambory, banány, jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, grepy, ryngle, nektarinky koření - sušené zeleninové natě, kopr, pažitka, bazalka, kmín, bobkový list, červená sladká paprika nápoje - bylinné čaje, černý čaj, zelený čaj, ovocné čaje V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
|
Celý článek...
|
|
Dieta při lupénce CO JE TO LUPÉNKA? Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění, projevující se jako porucha rohovění povrchových vrstev kůže. Příčina tohoto onemocnění je neznámá, velkým faktorem je zde dědičnost a imunitní procesy v kůži. Toto onemocnění se projevuje jako výsev drobných, červených, svědících pupínků, které později splývají ve větší ložiska pokrytá stříbřitými šupinami. Tato ložiska mohou mít různou velikost a tvar, nejčastěji se vyskytují v okolí loktů, kolen, ale mohou se vyskytnout i ve vlasové části hlavy. Lupénku nelze zcela vyléčit, ale můžeme ji alespoň načas zklidnit např. koupelemi, mastmi, fototerapií, kortikoidy, stravou. Lupénka je onemocnění, které se během života různě vyvíjí, je proto třeba vždy respektovat momentální stav a při jeho zhoršení aktuálně upravit i jídelníček. POTRAVINY NEVHODNÉ VE VĚTŠÍM MNOŽSTVÍ: Tučné pokrmy, uzeniny, tučné maso, husa, kachna živočišné tuky - v množství větším než jedna třetina z celkové denní spotřeby, tučné krémy, tučná těsta, koncentrovaný alkohol, ostré a pikantní pochutiny a koření, potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky...). POTRAVINY DOPORUČENÉ: tuky - rostlinné mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuku maso - libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík,krůta) libové ryby - sladkovodní i mořské zvěřina uzeniny - drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství zelenina - všeho druhu včetně luštěnin ovoce - všeho druhu pečivo - všeho druhu včetně celozrnného V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce. |
Celý článek...
|
|
Dieta při vysokém krevním tlaku CO JE TO VYSOKÝ KREVNÍ TLAK? Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je onemocnění charakterizované zvýšeným tepovým tlakem ve velkém krevním oběhu. Levá srdeční komora musí u hypertenze čerpat krev proti vysokému tlaku a to vede k jejímu zatěžování a postupnému poškození. Vysoký tlak se ze začátku nemusí projevovat žádnými nápadnými příznaky, ale poté se mohou vyskytnout závažné komplikace, jako jsou např. srdeční selhání, cévní mozkové příhody, postižení ledvin. V léčbě je důležité pravidelné užívání léků (antihypertenziva), správná životospráva, omezení soli, dieta. POTRAVINY ZAKÁZANÉ: Vnitřnosti, uzeniny a uzené maso, slanečky, sardinky a kaviár, nakládaná masa, tučná masa a tučná drůbež (vepřový bůček, husa, kachna), tuky s obsahem soli (některá másla a tuky z dovozu), káva s kofeinem ve velkém množství, alkoholické nápoje ve větším množství, sůl ve větším množství než šest gramů denně (včetně obsahu v potravinách), koření obsahující sůl (směsi, bylinková sůl), potraviny a pokrmy konzervované solí, solené pochoutky (chipsy, oříšky) instantní výrobky (polévky a omáčky). POTRAVINY DOPORUČENÉ: tuky - olej, rostlinné margaríny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy kromě nízkotučných maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta) ryby - sladkovodní i mořské zvěřina uzeniny - jen drůbeží šunka, vepřová šunka pouze v malém množství zelenina - všechny druhy kromě nakládaných v soli ovoce - všechny druhy pečivo - celozrnné druhy V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
|
Celý článek...
|
|
Dieta při zácpě CO JE TO ZÁCPA? Zácpa neboli obstipace se projeví jako obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev. Příčinou jsou nejčastěji špatné stravovací návyky, malý příjem vlákniny a tekutin, ale mohou to být i různá onemocnění střev a jiných orgánů, včetně vlivu některých léků. POTRAVINY ZAKÁZANÉ: Bílé pečivo, jemné pokrmy nevýrazné chuti, alkohol POTRAVINY DOPORUČENÉ: tekutiny - 2 až 3 litry tekutin denně tuky - olej, máslo, margaríny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy maso - všechny druhy zelenina - všechny druhy ovoce - všechny druhy koření - všechny druhy otruby. V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce. |
Celý článek...
|
|
Dieta při zvýšené hladině cholesterolu
Co je to cholesterol?
Cholesterol je chemická látka, která je obsažená v krvi. Do organismu se dostává pouze 1/3 celkového množství cholesterolu, zbývající 2/3 si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí. Cholesterol můžeme rozdělit na 2 typy. Dobrý (HDL- cholesterol) odvádí nepoužitý cholesterol do jater a játra ho potom vylučují zažívacím ústrojím pryč z organismu. Špatný (LDL- cholesterol) se při nadbytku usazuje na stěnách cév a může způsobit kornatění tepen. Optimální hladina cholesterolu u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,2 mmol/l. Za zvýšenou hladinu cholesterolu se pak považuje hodnota od 5,2 do 6,5 mmol/l. Hodnoty nad 6,5 mmol/l se považují za velmi rizikové. U dětí je přípustná hladina 4,4 mmol/l. POTRAVINY ZAKÁZANÉ: Žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso, sádlo, škvarky,husa, kachna, uzeniny, vnitřnosti, živočišné tuky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, kaviár, koncentrovaný alkohol, mražené pokrmy, solené pochoutky, (chipsy, oříšky., ) POTRAVINY DOPORUČENÉ: tuky - olej, margariny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, klokan, kuře, králík, krůta), libové ryby - sladkovodní i mořské maso - zvěřina šunka - drůbeží, vepřová v malém množství zelenina - všechny druhy, včetně luštěnin, cibule, pórek, česnek ovoce - všeho druhu, zejména jablka pečivo - celozrnné druhy V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění. Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
|
Celý článek...
|
|
| << Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>
| Výsledky 7 - 11 z 11 |
|
|
 |
 |
 |
 |
|
|
Poslední komentáře
Vigantol kapky
|
Kapičky vigantol dávám pravidelně a všechno vždy bylo v pořádku, vyhovuje, hlavně jsem ráda, že vím, co mal...
|
další ...
|
Zprávy o zdraví
Moje nahé tělo není pěkné9.260 dotázaných odpovídalo na otázky týkající se vlastního nahého těla. Nahé tělo je noční můrou zejména pro něžné pohlaví, čeští muži si většinou ze svých mnohdy otylých postav starost nedělají. |
Celý článek...
|
Přípravky Kamagra, Sildenafil citrate, Silagra, VEGA 100, Tadalis a TadalafilNa internetu jsou nabízeny nebezpečné přípravky na léčbu erektilní dysfunkce. Účinnou látkou je zde sildenafil. Všechny přípravky na léčbu erektilní dysfunkce, obsahující látku sildenafil, jsou vázány na lékařský předpis, neboť jejich užívání bez lékařského dozoru může být pro zdraví člověka velmi nebezpečné. U některých přípravků bylo dokonce zjištěno, že deklarace na obalu neodpovídají skutečnosti. Přípravek sice obsahuje látku sildenafil citrate, ovšem v menším než deklarovaném množství. |
Celý článek...
|
|
|