Template
Template Template
Template Pátek, 16 duben 2021 Template

Hledej...

Zajímavé odkazy

Listy jižní Moravy
Hledáte další informace nemocech a lecích?
Příznaky a projevy onemocnění.
 
Template
Léčiva - léky a jejich účinné látky

Jak fungují léčiva
 


diety - recepty      Diety při onemocnění salmonelózou

 

Příčinou onemocnění salmonelózou jsou bakterie salmonely. Inkubační doba se pohybuje mezi 12-36 hodinami. Onemocnění postihuje trávící ústrojí, kde způsobí prudký zánět žaludku a střev. Nemoc se pak projeví prudkým zvracením a průjmem.
Nakazit salmonelózou se můžeme jednak z potravin vyrobených z nemocných zvířat, nebo nedostatečným tepelným zpracováním pokrmů. Možná nákaza je i potravinami druhotně kontaminovanými.
K léčbě salmonely je důležitá hlavně dieta, dostatečný příjem tekutin a podávání léků (např.Endiaron)

POTRAVINY ZAKÁZANÉ
Tučné potraviny a pokrmy (krémy, šlehačka); pikantní sýry, uzeniny a masa (husa, kachna, zvěřina); tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, očka; zelenina, luštěniny, ovoce; koření, masox, maggi, sojová omáčka; alkohol a káva; kynutá těsta, listové a linecké těsto.
 

Komentáře (10)

Celý článek...
 

diety - recepty        Diety při onemocnění slinivky břišní

 

ZAKÁZANÉ POTRAVINY A POSTUPY
Naprostý zákaz platí pro všechny alkoholické nápoje, přepalované tuky, tučné a nadýmavé potraviny. Naprostý zákaz platí také u technologických postupů přípravy jídel, které vedou k přepalování tuků, tedy pečení, smažení, opékání na rožni a ohni.

VHODNÉ POTRAVINY
Přílohy: brambory, rýže, těstoviny, knedlík houskový (ne kynutý)
Libová masa: králík, krůta, kuře, telecí, hovězí, treska, pstruh, štika, kapr, filé, drůbeží šunka.
Mléčné výrobky: Nízkotučný tvaroh, Žervé, eidam 20% a 30%, nízkotučné tavené sýry, mléko do 2% tuku.
Zelenina: mrkev, brokolice (vařené růžičky bez stonků), kukuřičná zrna v malém množství, špenát, hlávkový salát, ledový salát.
Ovoce: banán, ovocné přesnídávky-broskev, meruňky, jablko
Ostatní: Šmakoun neochucený (bílkovinová masa z vaječných bílků), džem bez zrníček, med.
Nápoje: nesycená voda, voda ochucená ovocným sirupem, černý čaj, ovocný čaj, ovocné šťávy, ředěný džus.

Vysvětlivky:
B-množství bílkovin v g
T-množství tuků v g
S-množství sacharidů v g

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.

Komentáře (5)

Celý článek...
 

diety - recepty      Diety při dětské obezitě

 

POTRAVINY NEVHODNÉ:
Tučné mléčné výrobky, šlehačka, tučné krémy, tučná těsta, uzeniny, tučné maso, husa, kachna. Dále potraviny, k jejichž přípravě je třeba větší množství tuku. Solené pochoutky, čokoláda, nápoje slazené cukrem, bonbony, cukrovinky, moučníky.

POTRAVINY DOPORUČENÉ
Tuky – v malém množství olej, margarín, máslo
Mléko a mléčné výrobky – všechny druhy s nízkým obsahem tuků
Maso – z mladých zvířat, vše libové telecí, hovězí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta
Libové ryby – sladkovodní i mořské
Uzeniny – drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství
Zelenina – všechny druhy
Ovoce - všeho druhu, raději nesladké
Pečivo – celozrnné druhy

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.

 

 

Komentáře (13)

Celý článek...
 

diety - recepty        Diety při dětském průjmu

 

POTRAVINY ZAKÁZANÉ
Mléko, tuky, cukr ve větším množství, tučné potraviny a pokrmy, tučné krémy, šlehačka, mléčné výrobky kromě tvrdého nízkotučného sýra v malém množství, uzeniny, konzervované potraviny a pokrmy kromě dětských přesnídávek, tučné maso, husa, kachna, zvěřina, nakládaná masa, nakládaná zelenina, tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, očka, zelenina a ovoce, luštěniny, tmavé pečivo, mák, ořechy, koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka, nápoje sycené oxidem uhličitým (C02), smažené pokrmy, kynuté, lístkové a linecké těsto, bonbony, cukrovinky, čokoláda.

PŘI STABILIZACI POTÍŽÍ LZE PŘIDAT:
sýry - nízkotučné, ryby, drůbež - kuře, krůta, maso - telecí, libové drůbeží, zelenina - mrkev, brokolice, ovoce - banán, broskvový a meruňkový kompot, piškotové těsto

POTRAVINY DOPORUČENÉ POZDĚJI:
tuky - v malém množství olej, máslo, margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy kromě tučných a pikantních
maso - z mladších zvířat, libové
ryby - sladkovodní i mořské s nízkým obsahem tuku
uzeniny - drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství
zelenina - mladá, nenadýmavé druhy (mrazená, sterilovaná, sušená)
ovoce - zralá jablka, třešně, višně, broskve, meruňky, banány, kiwi, meloun
koření - bobkový list, kopr, majoránka, sladká červená paprika

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
 

Komentáře (1)

Celý článek...
 

diety - recepty           Dieta při onemocnění cukrovkou

 

POTRAVINY ZAKÁZANÉ:
Tučné mléčné výrobky žloutky a výrobky z nich, uzeniny, tučné maso - husa, kachna, koncentrovaný alkohol, volný cukr, moučníky, solené pochoutky-chipsy, oříšky.

POTRAVINY DOPORUČENÉ:
tuky - olej, margaríny mléko a mléčné výrobky - všechny druhy s nízkým obsahem tuků
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta)
ryby - sladkovodní i mořské
zvěřina
šunka - drůbeží, vepřová v malém množství
zelenina - všechny druhy včetně luštěnin
ovoce - v malém množství
pečivo - celozrnné druhy
Technologické postupy, které můžete použít - vaření, dušení, grilování - jen výjimečně smažení a dlouhodobé opékání.

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.

 

Komentáře (6)

Celý článek...
 

diety - recepty                Dieta při redukční dietě             

 

ZAKÁZANÉ POTRAVINY:

potraviny a pokrmy s vysokým obsahem energie
potraviny a pokrmy s vysokým obsahem tuku
uzeniny, tučná masa
husa, kachna
tučné uzené ryby
smažené pokrmy pokrmy rychlého občerstvení
pražené a smažené pochoutky (oříšky, chipsy, tyčinky, sušenky)
dorty a tučné moučníky (s krémem, se šlehačkou)
zahuštěné pokrmy

DOPORUČENÉ POTRAVINY:

tuky - nízkoenergetické margaríny
maso - z mladších zvířat, libové (telecí, vepřové, jehněčí, kuře, králík, krůta)
ryby - sladkovodní i mořské
uzeniny - jen drůbeží šunka, vepřová šunka jen v malém množství
ovoce - všechny druhy
zelenina - všechny druhy
nízkotučné výrobky

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.
 

Komentáře (10)

Celý článek...
 

diety - recepty          Dieta při onemocnění žlučníku


CO JE TO NEMOCNÝ ŽLUČNÍK?
Žlučník je vakovitý orgán tvaru hrušky, který je uložený na spodině jater. Slouží ke skladování a úpravě žluči, která v játrech vzniká. Je součástí žlučových cest a jeho vývod ústí do žlučovodu, kterým se žluč dostává do dvanáctníku. K vyprázdnění žlučníku dochází například po jídle, hlavně tučném.

POTRAVINY NEVHODNÉ, NEBO POUZE V MALÉM MNOŽSTVÍ:
Ořechy, nápoje sycené CO2, mák, zakysaná smetana, šlehačka, volné tuky, tučná masa, tučné ryby, domácí uzeniny, nadýmavá zelenina, nadýmavé pokrmy, smažené pokrmy, alkoholické nápoje zejména koncentrované, úpravy zvyšující obsah tuku v pokrmech (jíška, smetanové omáčky...), mnohozrnné výrobky, výrobky s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny (například otruby).

POTRAVINY DOPORUČENÉ: 
libová masa - hovězí, vepřové, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, libová šunka, šunkový salám, uzeniny drůbeží i kuřecí
ryby - filé, treska, sladkovodní ryby
mléčné výrobky: rostlinné, netučné a polotučné mléko (podle snášenlivosti), jogurt, jogurtové nápoje se sníženým množstvím tuku, tvaroh netučný, polotučný, přírodní sýry čerstvé, tavené, tvrdé, strouhané (bez pikantní chuti a příchuti, s nízkým obsahem tuku)
obiloviny a výrobky z nich - mouka, krupice, krupička, rýže, ovesné vločky, kukuřičná mouka i krupice, běžné pečivo, běžný chléb, toustový chléb, netučné kynuté pečivo   netučné sušenky bez přídavku kakaa a bez náplně, dětské piškoty, dietní suchary
zelenina, ovoce - mražená, sterilovaná, nenadýmavá, upravená (tepelně nebo mechanicky zpracovaná), mrkev, celer, petržel, mladá brukev (kedlubna), květák, listové saláty, čekankové puky, rajčata, brambory, banány, jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, grepy, ryngle, nektarinky

koření - sušené zeleninové natě, kopr, pažitka, bazalka, kmín, bobkový list, červená sladká paprika nápoje - bylinné čaje, černý čaj, zelený čaj, ovocné čaje

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.


Komentáře (2)

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 Následující > Konec >>

Výsledky 1 - 7 z 11
Template
Template Template Template
 

Poslední komentáře

Recepty při redukční dietě, diety na zhubnutí...
dobrý den trpím dlouhodobou úzkostí vyvolanou problémy v práci. Dlouhodobě užíván citalek před rokem vysazen...
další ...

Homeopatika - psychické problémy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké homeopatikum mám použít, když mám problémy na prstech u rukou - dělají...
další ...

Homeopatika - podávání léků u dětí a kojenc...
Dobrý den, mám 5mesicni dceru. Od narození spinkala celou noc. Poslední měsíc se budí každou hodinu, někdy i 2x...
další ...

Vigantol kapky
Kapičky vigantol dávám pravidelně a všechno vždy bylo v pořádku, vyhovuje, hlavně jsem ráda, že vím, co mal...
další ...

Pamycon antibiotické kapky
Dobrý den zuzasig . My je ted Máme taky a na slunicko kluci chodit nesmí
další ...

Inzerce zdarma

Template Template